


Krahô Kanela (Amazonie) _ Noodhulp aan de inheemse bevolking

De stichting is diep geraakt door de dramatische situatie van de inheemse bevolking van het Amazonegebied na de verwoestende branden op haar grondgebied. De stichting werkt samen met partner Fondation Partage Luxembourg om het Krahô Kanela-volk te helpen, dat bijzonder hard getroffen is door de branden.
De regio waar het 'Mata Alagada' in ligt, het territorium van de Krahô Kanela (7000 hectare; 100 inheemse inwoners, één dorp: Lankrarê) behoort tot het eiland Bananal, het grootste riviereiland ter wereld, tussen de Araguaia en de Rio Javaé. Sinds de jaren negentig zijn er verschillende acties opgezet om het recht van de inheemse bevolking op het exclusieve gebruik van haar grondgebied (dat 2/3 van het eiland beslaat) te beschermen tegen de indringing door grootgrondbezitters die hun koeien in hun woud laten grazen (destijds ongeveer 10.000 koeien). Uiteindelijk stelde de procureur de inheemse bevolking in haar gelijk en de boeren moesten hun kuddes terugtrekken. Maar er bleef veel wrok leven ... En er zijn goede redenen om aan te nemen dat de branden daarvan het gevolg zijn.
95% van het grondgebied van Krahô Kanela werd verwoest door de branden, die zich over een breedte van 22 km verspreidden.
Alleen hun dorp Lankrarê kon worden gered. Dieren, bomen, planten ... Alles ging in vlammen op.
In samenwerking met haar partner zal de stichting steun verlenen voor (1) de aankoop van zaden voor een groot herbebossingsproject dat in oktober van start moet gaan en (2) de watervoorziening op plaatsen waar ze weggevallen is voor de gemeenschap.
Meer informatie : https://partage.lu/fr/actualites/376/indendies-impressionants-en-amazoni... (article du Conseil Indigéniste Missionnaire-CIMI).
Bierges (Belgique) _ Gesprek met Sister Nisha

Sister Nisha Mathew is verantwoordelijk voor het opvanghuis Gowpyatha Makkala Kendra dat met de steun van de JFP Foundation en Kinderen Derde Wereld jonge meisjes opvangt die als dienstmeisje werken en erg kwetsbaar zijn.
Daarnaast is zuster Nisha oprichtster van de Karnataka Domestic Welfare Movement, een beweging die zeer actief is in het bestrijden van de uitbuiting van kinderen die als huishoudhulp werken en de bewustmaking van hun rechten in Bangalore en omgeving.
We mochten haar opzoeken samen met Luc Petre, verantwoordelijk voor de projecten van Kinderen Derde Wereld in India. Een goede gelegenheid om het project zelf te bespreken, en vooral ook om meer te weten te komen over de situatie van huishoudelijk personeel in India en de problematiek die zij ervaren.
KIGALI (Rwanda) _ Viering van het 25-jarig jubileum van Maison Shalom

Kindermodeshow, styling, biologische tuinen met permacultuur, het Centre Elite met een goed gevulde bibliotheek, een opleidingscentrum voor vreemde talen, websiteontwerpers en kleermakers. Dat alles omgeven door tuinen, fruitbomen, moestuinen, kleine woningen die op het terrein door de vluchtelingen zelf werden gebouwd, en kleine parken die recent werden aangeplant.
Dit zijn enkele van de activiteiten die je ziet in het Mahama vluchtelingenkamp in Rwanda, waar meer dan 60.000 Burundese vluchtelingen wonen en werken. Het is een van de vele plaatsen waar Maison Shalom actief is, een ngo die 25 jaar geleden door Maggy Batankitse werd opgericht en een vernieuwende aanpak hanteert voor humanitaire problemen.
Mahama is meer dan een vluchtelingenkamp zoals we ze kennen van tv en sociale media, het is een centrum van kansen waar burgers van alle sociale klassen die voor de Burundese dictatuur op de vlucht sloegen, worden geholpen om opnieuw een waardig leven op te bouwen.
Een interventiefilosofie die de degraderende vluchtelingenstatus van mensen die in een kamp worden 'geparkeerd' overstijgt en die de basis legt voor het herstel van waardigheid en zelfrespect van individuen en gezinnen. Dit project is volop aan de gang en wil als model dienen voor de transformatie van vluchtelingenkampen overal ter wereld.
In de Rwandese hoofdstad Kigali ontmoetten meer dan 200 personen die de projecten van Maggy Barankitse over de hele wereld steunen, de mensen van de Burundese diaspora en vertegenwoordigers van het Rwandese middenveld en de Rwandese overheid die een lovenswaardig opvangbeleid voeren in samenwerking met internationale instellingen (UNHCR, UNICEF en vele anderen).
Humanitaire hulpverleners, weldoeners, ondernemers, academici en gewone burgers die bij hen thuis de meest kwetsbaren opvangen, kwamen bijeen om de 25ste verjaardag van Shalom House te vieren en Maggy Barankitse te bedanken. Een buitengewone vrouw die de strijd aanbond met de vele humanitaire tragedies die het Grote Merengebied teisterden, van de verwoestende burgeroorlog in Burundi in 1993 tot de gedwongen ballingschap van de afgelopen jaren.
Goma (RDC) _ Opleiding over het kweken van Artemisia Annua

Begin augustus organiseerde de Stichting JFP in samenwerking met IDAY-DRC een opleiding over het kweken van Artemisia Annua (een plant die gebruikt wordt tegen malaria), voor twee projecten van haar partner En Avant les Enfants: Inuka & HAD.
De opleiding was niet alleen bedoeld om de teams van deze twee projecten op te leiden, maar was ook gericht op de leden van het IDAY-DRC netwerk, de verantwoordelijke van de projecten rond gezondheid van Louvain-Coopération en de lokale autoriteiten (vertegenwoordigers van het Programme National de Lutte contre le Paludisme en van de gezondheidszone van Goma en Karisimbi) om hun interesse te wekken voor deze doeltreffende en goedkope manier om malaria te voorkomen en te genezen.
IDAY-RDC Kivu had Jean-Claude Murengerantwari (landbouwkundig ingenieur van IDAY-Burundi) uitgenodigd om de opleiding te geven in aanwezigheid van Dr. Patient Kaloma van het Maison de l'Artemisia en landbouwingenieur Pépin Shabani.
Een bijzondere cocktail die een prachtig resultaat opleverde: Lokale ngo's + plantendeskundigen met verschillende achtergronden + betrokkenheid van lokale overheden om het project te helpen ontwikkelen !
In het geval van Inuka is het idee om de plant te verbouwen op het perceel ten voordele van de kinderen, zodat zij, wanneer ze naar huis terugkeren, een plant mee kunnen nemen naar hun familie om er hun gemeenschap mee te helpen.
BIERGES (Belgique) _ Ondertekening van een partnerschapsovereenkomst met SIDI

De Stichting JFP heeft het afgelopen jaar regelmatig contact gehad met SIDI – Solidarité Internationale pour le Développement et l'Investissement, gevestigd te Parijs – www.sidi.fr.
SIDI is een belangrijke, erkende speler op het gebied van solidariteitsfinanciering en heeft als missie om 'bij te dragen tot een meer inclusieve economie die kansarme bevolkingsgroepen in het Zuiden en het Oosten aan bod laat komen'.
De stichting is sinds mei 2019 een nieuwe aandeelhouder van SIDI en is erg blij met deze nieuwe samenwerking, die mooie perspectieven biedt op de lange termijn en zich in het begin zal richten op het ondersteunen van de MuSo (Mutuelles de Solidarité) in het kader van het INUKA-project (Goma, DRC).
Bruxelles (Belgique) _ Inhuldiging van het centrum ACTE

Aanstaande woensdag opent het onderzoekscentrum ACTE (Autisme et Contexte: Théorie et Expérience) zijn lokalen op de Solbosch-campus. De gloednieuwe ruimtes zijn ontworpen en ingericht in samenwerking met autisten en hun gezinnen, rekening houdend met hun specifieke behoeften en zintuiglijke bijzonderheden.
Als eerste universitaire en interdisciplinaire centrum in Franstalig België over autisme, wil ACTE volwassenen en kinderen met autisme makkelijker toegang geven tot opleidingen en tegelijkertijd de vooroordelen die met een dergelijk experiment samengaan zoveel mogelijk beperken, om de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken voor autisten en hun families.
De stichting heeft, samen met anderen, sterk bijgedragen tot de inrichting van het centrum en is erg trots op het resultaat !
Voor meer informatie : http://fondation.ulb.ac.be/fr/autisme
Bierges (Belgique) _ Proyectarte verblijdt ons met een bezoek

Christine Meert, oprichtster van Corporación Proyectarte en sedert drie jaar partner van de stichting via het 'Paz y Arte' project, besprak de voortgang en de moeilijkheden van het project en wat het betekent voor de jongeren van Medellín die nog steeds zeer zwaar getroffen worden door de gevolgen van de Colombiaanse crisis.
Deze bijeenkomst was ook een gelegenheid om banden te leggen ... Met Mens Sana en haar behandelingsmethode van PTSS; met ACTEC en haar micro-MBA-programma; met IAHV ... Allemaal initiatieven die de werking van Proyectarte perfect aanvullen !
De stichting bouwt graag bruggen tussen haar partners! Dit is volgens ons een van redenen van haar bestaan.
Bierges (Belgique) _ De raad van bestuur van de stichting

De raad van bestuur heeft het activiteitenverslag van 2018 en de jaarrekening van de stichting goedgekeurd.
Met het oog op de toekomst zal in 2019 een belangrijk evaluatie- en strategisch proces plaatsvinden over de stichting en haar interventiemethoden.








Brussel (België) _ Bezoek aan de vereniging La Ruelle

De Stichting steunt de vereniging La Ruelle in Sint-Joost, een van de armere wijken van Brussel, al vier jaar. De ontmoeting deze dinsdag, in aanwezigheid van Quentin Minsier, vertegenwoordiger van Action Vivre Ensemble, bood een mogelijkheid om het te hebben over de moeilijke situatie waarin deze vzw moet werken. Het was voor directeur Charles Vandervelden vooral ook een gelegenheid om ons te laten kennismaken met de inventiviteit en de prachtige artistieke creaties van de kinderen en hun mama’s tijdens het schooljaar 2016-2017: schilderijen, een boek, het geïllustreerde lexicon van het samenwonen, het familiespel ...
De toekomst heeft nog heel wat uitdagingen in petto, maar wij hebben kunnen vaststellen dat La Ruelle vastberaden is om deze aan te gaan ! En de Stichting is heel blij dat ze de activiteiten van de vereniging nog meer zal kunnen steunen in de toekomst !
Bierges (België) _ Getuigenis van Véronique Mairlot-Peterbroeck op RCF Radio
Véronique Peterbroeck, gedelegeerd bestuurder van de Stichting, is te horen op RCF Radio: https://rcf.fr/culture/portraits/veronique-mairlot-peterbroeck-de-la-fon...

Yerevan (Armenië) _ Deelname aan de tweede ceremonie van de Aurora Prize for Awakening Humanity

De stichting JFP was dankzij Marguerite Barankitse een van de bekroonden in de editie van 2016. Wij werden uitgenodigd om de resultaten voor te stellen die we hebben behaald met de steun van de Aurora Prize in de projecten MWIZERO in Rwanda en INUKA in Goma.
De Aurora-prijs wordt door het Aurora Humanitarian Initiative uitgereikt in naam van de overlevenden van de Armeense genocide en ter erkenning van hun redders. Dit jaar ging de prijs naar dr. Tom CATENA, een katholieke missionaris uit Amsterdam in de staat New York. Hij redde duizenden levens als enige permanent aanwezige arts in het Noebagebergte, een streek die na de oorlog in Soedan volledig verwoest is.
Brussel (België) _ Bezoek aan de vereniging Habbekrats en hun project Surplas

Het is altijd een genoegen de dynamische jongeren van Habbekrats te mogen ontmoeten op de Grote Markt van Brussel. Wij deelden met hen een lekker stuk taart en warme chocomelk, en kregen nadien de kans de gloednieuwe lokalen te bezoeken die de vereniging een eindje verderop mag betrekken in de Koninginnegalerij. De nieuwe locatie zal het project nog meer slagkracht geven en een rustigere plek bieden voor de kinderen die nood hebben aan meer specifieke begeleiding en/of aandacht.

Beiroet (Libanon) _ Opvolgingsmissie van het project voor bijstand aan kwetsbare families in Bauchrieh
Het project werd opgestart in september 2016 in samenwerking met de congregatie van de Sœurs du Bon Pasteur en steunt Irakese vluchtelingenkinderen in Libanon. De missie wou een jaar na de start de activiteiten evalueren en beslissen over de toekomst van het project, rekening houdend met de specifieke kenmerken van het doelpubliek.
De missie was ook een gelegenheid om kennis te maken met heel wat andere initiatieven en betrokkenen, en om de grondvesten te leggen voor nieuwe toekomstige samenwerkingen.
Kigali (Rwanda) _ Opvolgingsmissie van het project MWIZERO

Van 8 tot 11 februari 2017 _ Kigali (Rwanda) _ Opvolgingsmissie van het project MWIZERO
Wij ontmoetten enkele van de 384 gevluchte Burundese universiteitsstudenten die via het project MWIZERO worden gesteund door de stichting. Verder observeerden we alle activiteiten die Maison Shalom organiseert in Rwanda ten voordele van de Burundese vluchtelingen. Burundi zit in een diepe crisis. De energie en het dynamisme die Maison Shalom aan de dag legt, zijn dan ook des te indrukwekkender. Het project speelt steeds perfect in op de werkelijkheid. De stichting blijft bijzonder gehecht aan deze kwaliteitsvolle samenwerking.
Goma (DRC) _ Opvolgingsmissie van het project INUKA

Het onthaal van de kinderen binnen het project, hun opleiding en vooral de kwaliteit van hun familiale re-integratie en de ontwikkeling van de MuSo’s (solidaire mutualiteiten) stonden centraal in de voornaamste besprekingen. Het zijn stuk voor stuk delicate maar cruciale thema’s, gezien de uiterst precaire milieus waaruit de kinderen van INUKA vandaan komen. Véronique en Florence hebben in het centrum samengewerkt met het projectteam, maar hebben ook tijd uitgetrokken om op het terrein de families van de gere-integreerde kinderen en hun gemeenschappen te ontmoeten. Zij konden in elk geval vaststellen dat de resultaten bemoedigend zijn! Dankzij de competenties en inspanningen van het team, dat gemotiveerder is dan ooit, konden sinds september 47 nieuwe kinderen worden opgevangen in het centrum, terwijl 313 kinderen onderwijs genoten. Er werden 13 goed lopende MuSo’s opgericht met in totaal 204 deelnemers en 13 kinderen konden de afgelopen 6 maanden worden gere-integreerd.
Nieuw partnerschap met International Association for Human Values (IAHV)

De stichting JFP schaart zich aan de zijde van IAHV in het kader van het programma ‘Healing, Resilience and Preventing Extremism’ in Jordanië. Het programma streeft ernaar in een voorlopige termijn van 3 jaar de interne/intieme heling te bevorderen van Irakese en Syrische vluchtelingenkinderen, die vaak onder zware trauma’s gebukt gaan. Het project wil de kinderen helpen en zelfstandiger maken. Aan de hand van een innovatieve, evolutieve en doeltreffende methode, onder andere gebaseerd op meditatie en ademhalingstechnieken, tracht het te voorkomen dat het conflict gevolgen op lange termijn heeft voor hun leven.
Barvaux (Belgium) _ Bezoek van Bernard De Vos, algemeen afgevaardigde van de rechten van het kind en voorzitter van de jury Viva For Life, in La Maison Source
Getuigenis: “Vader of moeder worden is soms een delicate zaak: we stellen ons vragen, het ontbreekt ons aan vertrouwen, we zijn bang voor een opvoeding met een bittere nasmaak. Vooral wanneer we geïsoleerd zijn en het leven ons niet al te zacht heeft aangepakt, is elke geboorte een uitdaging, die soms moeilijk alleen te dragen is. ‘La Maison Source’ in Barvaux is een doodgewoon huis, met een keuken, een grote woonkamer, een badkamer en slaapkamers. Toch woont er eigenlijk niemand, want het heeft een erg bijzondere roeping: overdag delen kinderspecialisten er levensmomenten met ouders en hun kinderen. Arme of overbelaste ouders die wat begeleiding kunnen gebruiken om opgewassen te zijn tegen de eisen die ze zelf aan hun kinderen stellen. Het gaat niet om grote theoretische lessen, maar om deelnemen en samenzijn. Het huis zelf is de tool van dit originele project. In de keuken gaat het over gezonde voeding en boodschappen doen voor een evenwichtige maaltijd. In de badkamer draaien de gesprekken rond gezonde gebitten, vlooien en hygiëne, terwijl het washok dan weer de uitgelezen plek is om het over onderhoud te hebben. In de grote woonkamer worden educatieve spellen bedacht om die verrekte tv uit te krijgen. Ik heb er uiteraard van genoten! Alles sluit namelijk perfect aan bij mijn overtuiging dat het nutteloos is om ouders te ‘steunen’ met een kolonialistische houding, hen te ‘leiden’, ‘op te volgen’, te ‘superviseren’. Concrete begeleiding met twee voeten op de grond, vanuit een diepgaand humanisme is vaak veel nuttiger en doeltreffender. Ik schrijf het zelden maar zeg het heel vaak: in tegenstelling tot een ‘leider’, staat een ‘begeleider’ naast de begeleide om lief en leed te delen … Het is een waardevol programma dat bij maatschappelijk werk al te vaak uit het oog wordt verloren. Wat we gisterennamiddag deelden waren heerlijke taarten die de moeders ‘s ochtends nog hadden gebakken. Bedankt voor het samenzijn!” B. De Vos.
De stichting JFP steunt La Maison Source al van bij de oprichting in 2015.
Brussel (België) _ Ontmoeting met EZ. Dieudonne en EZ. Annecie, partners van het project Haïti Kanpe II in Haïti

In de kantoren van ACTEC hadden wij het grote genoegen zuster Dieudonne te mogen ontmoeten, hoofd van de hotelschool La Saline. Ondanks de harde realiteit in Haïti na orkaan Matthew (4 oktober 2016) evolueert het project van de zusters opmerkelijk goed. Meer dan 60% van de afgestudeerde leerlingen heeft momenteel een stabiele baan in de sector.
Het ontbreekt de zusters alvast niet aan energie en ideeën. Zij willen nu een onderneming oprichten door het volledig plaatselijk geproduceerde productengamma Prosalma te lanceren, met verschillende theesoorten, kruiden, gedroogde producten en schoonmaakproducten. Het wordt een grote primeur in Haïti! Prosalma is een multifunctioneel project: het zal de plaatselijke producten promoten, fondsen werven voor de school, de studenten in situ opleiding geven en jobkansen creëren voor de alumni.
Brussel (België) _ Deelname aan de JobDay DiversiCom

Ter gelegenheid van zijn eerste JobDay heeft DiversiCom op vrijdag 21 oktober 2016 gehandicapte werkzoekenden en bedrijven die ervoor openstaan hen een kans te geven, samengebracht op basis van competenties en ambities. De dag werd georganiseerd met de steun van de ministers voor Personen met een beperking en voor Werk, en sloot volledig aan op de voornaamste missie van de vzw: personen met een handicap gemakkelijker toegang geven tot tewerkstelling in een gewoon bedrijf.
De 10 deelnemende ondernemingen kregen een training en 13 vooraf geselecteerde kandidaten kregen coaching. Bovendien vonden er in de namiddag 75 gesprekken plaats tussen ondernemingen en kandidaten.
Wij hebben er goede hoop op dat er een positief vervolg komt op enkele van die contacten! We zullen het binnenkort weten.
De stichting steunt de vzw DiversiCom al van bij de oprichting in 2014.
Seraing (België) _ Bezoek aan Bulle d’Air
Via Action Vivre Ensemble krijgt Bulle d’Air al 3 jaar lang steun van de stichting. De organisatie biedt kwaliteitsvolle buitenschoolse begeleiding voor kinderen uit erg kansarme gezinnen in de wijken van Chatqueue, Val Potet en Molinay. Véronique en Florence ontmoetten er de verantwoordelijken van de vereniging: initiatiefneemster zuster Marie-Thérèse, Agnès en Jean. Ze spraken over de maatschappelijke realiteit van de regio, de dagelijkse moeilijkheden waar het project mee te kampen heeft en de toekomstperspectieven van de structuur. Na een bezoek aan de lokalen, gingen ze ook in gesprek met de vrijwillige werkers/opvoeders. Tot slot verwenden ze de kinderen na schooltijd met een heerlijk vieruurtje. De kinderen babbelden honderduit !
Bierges (België) _ Bezoek van ACTEC in het kantoor van de stichting

Daniel Turiel, directeur van ACTEC, en Laetitia Gillot, projectverantwoordelijke, kwamen naar Bierges om ons de vorderingen van het prachtige project Haïti Kanpe II in Haïti voor te stellen! Het was een genoegen naar hen te luisteren en vast te stellen hoeveel werk al is verzet. Het project is bijna afgelopen en de toekomst ziet er veelbelovend uit, ook al is er nog veel werk aan de winkel.
Verder vereerde Marguerite Barankitse ons met een verrassingsbezoek. Het was een gelegenheid voor twee oude partners om elkaar even te ontmoeten en van gedachten te wisselen over de nog steeds erg problematische situatie in Burundi. ACTEC en Maison Shalom hebben namelijk samengewerkt aan het project voor de paramedische school Sint-Michiel in Ruyigi.
Nieuw partnerschap met het centrum Muetu Don Bosco voor de uitvoering van het project ter ondersteuning van kwetsbare kinderen van Mbuji Mayi / DRC
Aan het hoofd van het project staat Vader Mario, een goede bekende van de stichting uit de tijd dat hij nog in Goma werkte. Hij levert geweldig werk in Mbuji Mayi ten voordele van de zogenaamde heksenkinderen die zijn verstoten door hun gemeenschap.
Met veel plezier schaart de stichting zich aan zijn zijde in dit project ten voordele van de Maison École Don Bosco van Mbuji Mayi. Meer informatie over dit project vindt u in de overeenkomstige projectfiche.
Nieuw partnerschap met de congregatie van de Sœurs du Bon Pasteur voor de uitvoering van het project ter ondersteuning van kwetsbare families van Bauchrieh / Libanon
Na afloop van haar partnerschap met CNEWA in Jordanië, wilde de stichting zich blijven inzetten voor de vluchtelingenproblematiek. Op aanraden van CARITAS nam ze daarom contact op met de Sœurs du Bon Pasteur in Libanon.
Na tijd te hebben genomen voor ontmoetingen en dialoog, leidden de vruchtbare contacten met zuster Hiam en vader Marwam tot het Project ter ondersteuning van kwetsbare families van Bauchrieh, dat Syrische, Irakese en Libanese vluchtelingenkinderen in de wijk helpt.
De stichting JFP is heel tevreden met dit nieuwe partnerschap !
Meer informatie over dit project vindt u in de overeenkomstige projectfiche.
Erevan / Armenië _ Marguerite Barankitse 1e plaats in de Aurora Prize for Awakening Humanity; stichting Jean-François Peterbroeck deelt in de prijs

Marguerite Barankitse is de oprichtster van Maison Shalom (Burundi) en al 10 jaar lang partner van de stichting JFP. Zij kreeg de hoofdprijs in de Aurora Prize for Awakening Humanity voor de buitengewone impact die zij heeft door levens te redden en de minst begunstigden te hulp te komen.
Dit waren de woorden van Marguerite Barankitse toen ze de onderscheiding in ontvangst nam uit handen van George Clooney, medevoorzitter van het selectiecomité van de Aurora Prize: “Onze waarden zijn menselijke waarden. Wie mededogen, waardigheid en liefde in zich heeft, is nergens bang voor en laat zich nergens door stoppen. Niets kan liefde in de weg staan! Geen wapens, geen haat, geen vervolgingen, geen hongersnood, niets.”
Als winnares kreeg Maggy een subsidie van USD 100.000. Zij mocht bovendien een miljoen US dollar toekennen aan organisaties die haar hebben geïnspireerd. Zij selecteerde drie organisaties: de stichting van de Groothertog en Groothertogin van Luxemburg, de stichting Jean-François Peterbroeck (België) en de stichting Bridderlech Deelen Luxembourg.
Marguerite Barankitse: “Ik heb deze stichtingen gekozen omdat ze worden gedragen door personen die mij altijd hebben geholpen, ook in moeilijke tijden. Zij hangen dezelfde waarden aan als Maison Shalom en ikzelf, namelijk mededogen, vriendschap, waardigheid en vrijgevigheid.”
De genodigden hebben ook de buitengewone bijdragen van de drie andere finalisten van de Aurora Prize in de kijker gezet: dokter Tom Catena van het ziekenhuis Mother of Mercy in het Noebagebergte in Soedan; mevr. Syeda Ghulam Fatima, algemeen secretaris van Bonded Labour Liberation Front in Pakistan en vader Bernard Kinvi, katholiek priester in Bossemptélé, in de Centraal-Afrikaanse Republiek.
Het Aurora Humanitarian Initiative werd opgericht door Vartan Gregorian, Noubar Afeyan en Ruben Vardanyan in naam van de overlevenden van de Armeense genocide en ter erkenning van hun redders. Het initiatief wil de redders van deze moderne tijden in de kijker zetten, omdat zij leven en hoop geven aan zij die dringend behoefte hebben aan elementaire humanitaire hulp. “Tijdens het selectieproces voor de Aurora Prize hebben wij ongelooflijke verhalen ontdekt, waarin humanisme en indrukwekkende, buitengewone personen de hoofdrol spelen. Zij zetten alles op alles om verandering teweeg te brengen”, zegt Vartan Gregorian, jurylid van de Aurora Prize en medeoprichter van 100 LIVES. “Met trots huldigen wij Marguerite Barankitse en steunen wij het waardevolle, erg tastbare werk dat zij levert. Zij bewijst dat één persoon een enorme invloed kan hebben op een grote groep personen.”
Hier kunt u de uitreikingsceremonie van de Aurora Prize herbeleven.
Hier kunt u luisteren naar een interview op de BBC met Maggy Barankitse.
Meer informatie over de Aurora Prize en de stichting 100 LIVES vindt u op hun website.